W dniu 21 czerwca 2022 r grupa kilkunastu uczniów wraz z opiekunką Salomeą Bienkiewicz uczestniczyła w ciekawych zajęciach, które odbyły się na terenie Centrum Edukacji Ekologicznej Leśnego Kompleksu Promocyjnego Lasy Doliny Baryczy przy Nadleśnictwie Żmigród.
W części teoretycznej warsztatów dr inż. Anna Wierzbicka – Adiunkt Katedry Łowiectwa i Ochrony Lasu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu przedstawiła rolę dziczyzny w świetle Zrównoważonego Rozwoju.
W część praktycznej młodzież przyrządzała kilka potraw z mięsa zwierzyny łownej gotując wspólnie ze znanym kucharzem kuchni myśliwskiej Jakubem Wolskim. Podczas przygotowywania dań, można było poznać i posmakować bardzo bogatego wachlarza produktów marki „Dobre z lasu” i innych lokalnych produktów co było dodatkową atrakcją zajęć. Całe to wydarzenie sprawiło niesamowitą frajdę uczniom, opiekunom i zaproszonym gościom.
S. Bienkiewicz