Warsztaty kulinarne – “Rogata Owca”

Warsztaty kulinarne w gospodarstwie ekologicznym „Rogata owca” w Lędzinach

Niecodzienne marcowe popołudnie 7-osobowa grupa dziewcząt i chłopców spędziła
w gospodarstwie pani Beaty Piekalskiej. Bardzo sympatyczna gospodyni najpierw oprowadziła nas po gospodarstwie, w szczególności skierowała naszą uwagę na duże stado czarnych rogatych owiec, od których pochodzi jego nazwa. Najciekawszym pomieszczeniem okazała się kuchnia urządzona z bardzo starych mebli, przedmiotów, sprzętów codziennego użytku. Wyjątkowym okazał się kredens, który liczy sobie 150 lat. Początkowo wysłuchaliśmy opowieści naszej uroczej gospodyni na temat: skąd pomysł na prowadzenie gospodarstwa i co na co dzień w nim się dzieje. Dowiedzieliśmy się, że p. Beata Piekalska jest animatorką warsztatów ekologicznych polegających na zdrowym gotowaniu z naturalnych produktów, warsztatów tkackich i zajęć z wykorzystaniem tworzywa przyrodniczego do produkcji wszelkiego rodzaju ozdób. Dla nas zostały przygotowane warsztaty kulinarne. Z pomocą p. Beaty piekliśmy chleb, bułki na zakwasie oraz ciasteczka korzenne, które były wycinane stuletnimi foremkami(!). Przygotowane przez nas produkty piekły się w specjalnym piecu chlebowym. Po półgodzinnym oczekiwaniu cała grupa rozkoszowała się wyjątkowym smakiem upieczonych własnoręcznie produktów, degustując przy tym pyszne konfitury wykonane przez nasza gospodynię. Nadwyżka upieczonych bułek i ciastek została przez p. Beatę spakowana do ekologicznych toreb i przywieziona do internatu celem poczęstowania.
Wizyta przebiegła w bardzo miłej atmosferze. Gospodyni „Rogatej owcy” z przyjemnością zaprasza naszą młodzież na kolejne spotkania warsztatowe.
Maria Dziedzic

IMG_9156 IMG_9165 IMG_9160 IMG_9168 IMG_9182 IMG_9197 IMG_9211 IMG_9217 IMG_9219 IMG_9237